duminică, 27 iunie 2010

Galaxii

Aglomeratie de milioane sau miliarde de stele, grupate de atractia gravitationala. Galaxiile spirala, cum este -> calea lactee, au o forma aplatizata, cu un nucleu central compus din stele batrane inconjurat de un disc de stele mai tinere, dispuse ca o rozeta cu brate in spirala. Spiralele barate sunt galaxii spirala care prezinta o linie dreapta de-a curmezisul centrului, de la capetele careia pornesc bratele spiralei. Bratele galaxiilor spirala contin gaz si praf din care inca se mai formeaza noi stele. Galaxiile eliptice contin stele batrane si foarte putin gaz interstelar. Din aceasta categorie fac parte cele mai mari galaxii cunoscute, cu miliarde de miliarde de stele. Se considera ca unele galaxii eliptice s-ar fi format prin contopirea unor galaxii spirala. Exista si galaxii neregulate. Majoritatea galaxiilor se prezinta in roiuri continand pana la mii de membri. 

1.Calea Lactee
Calea Lactee este galaxia din care provine sistemul nostru solar. Are forma unui disc spiralat cu un volum urias si un diametru de aproximativ 100 000 de ani lumina, gros de 8 000 al si cu un nucleu sferic central cu diametrul de circa 15 000 al.
Se presupune ca are o varsta de 14 miliarde de ani si cuprinde peste 200 miliarde de stele. Calea Lactee se roteste in jurul axei proprii, efectuand o rotatie completa in 250 milioane de ani. In apropierea ei se gasesc doua galaxii mici numite Micul Nor Magellanic si Marele Nor Magellanic. Cea mai apropiata mare galaxie este Andromeda care este si ea o galaxie spirala, fiind de 4 ori mai mare decat Calea Lactee si se afla la o distanta de 2 milioane al.
 Principalele corpuri ale sistemului solar sunt cele care , asemenea Pamantului , se invartesc in jurul Soarelui si reflecta lumina acestuia ; ele se numesc planete. De la cea mai apropiata de soare pana la cea mai indepartata , cele noua planete sunt : Mercur , Venus , Pamant , Marte , Jupiter , Saturn , Uranus , Neptun , si Pluto . Cinci dintre acestea pot fi urmarite pe cer cu ochiul liber , si din acest motiv , au fost Observate inca din Antichitate , pe timpul verii : Mercur , Venus , Marte, Jupiter si Saturn . Celor noua planete principale li se adauga o multime de planete mici numite asteroizi , majoritatea concentrate intre Marte si Jupiter. Diametrul celui mai mare asteroid Ceresc este de aproximativ de 1000 km. Diametrul celui mai mic nu depaseste cateva sute de metri . Soarele exercita asupra planetelor o atractie puternica pentru ca este de aproape de 1000 de ori mai greu decat toate planetele la un loc .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu